Tiếng anh giao tiếp online
Giải đề Learning to Work IELTS Reading with Location [FULL ANSWER]
Mục lục [Ẩn]
Trong bài viết này, Langmaster sẽ cùng bạn khám phá bài đọc “Learning to Walk – IELTS Reading”, một chủ đề thú vị về cách môi trường hiện đại ảnh hưởng đến sức khỏe con người. Bên cạnh việc tìm hiểu nội dung và đáp án chi tiết, bạn sẽ học được nhiều từ vựng học thuật quan trọng và chiến lược làm bài Reading hiệu quả. Đây là tài liệu hữu ích giúp bạn rèn luyện khả năng đọc hiểu, tăng tốc độ làm bài và tự tin chinh phục band điểm IELTS cao hơn.
1. Đề thi Learning to Work IELTS Reading
Reading Passage
Learning to Walk
These days the feet of a typical city dweller rarely encounter terrain any more uneven than a crack in the pavement. While that may not seem like a problem, it turns out that by flattening our urban environment we have put ourselves at risk of a surprising number of chronic illnesses and disabilities. Fortunately, the commercial market has come to the rescue with a choice of products. Research into the idea that flat floors could be detrimental to our health was pioneered back in the late 1960s in Long Beach, California. Podiatrist Charles Brantingham and physiologist Bruce Beekman were concerned with the growing epidemic of high blood pressure, varicose veins and deep-vein thromboses and reckoned they might be linked to the uniformity of the surfaces that we tend to stand and walk on.
The trouble, they believed, was that walking continuously on flat floors, sidewalks and streets concentrates forces on just a few areas of the foot. As a result, these surfaces are likely to be far more conducive to chronic stress syndromes than natural surfaces, where the foot meets the ground in a wide variety of orientations. They understood that the anatomy of the foot parallels that of the human hand - each having 26 bones, 33 joints and more than 100 muscles, tendons and ligaments - and that modern lifestyles waste all this potential flexibility.
Brantingham and Beekman became convinced that the damage could be rectified by making people wobble. To test their ideas, they got 65 factory workers to try standing on a variable terrain floor - spongy mats with varying degrees of resistance across the surface. This modest irregularity allowed the soles of the volunteers' feet to deviate slightly from the horizontal each time they shifted position. As the researchers hoped, this simple intervention made a huge difference, within a few weeks. Even if people were wobbling slightly, it activated a host of muscles in their legs, which in turn helped pump blood back to their hearts. The muscle action prevented the pooling of blood in their feet and legs, reducing the stress on the heart and circulation. Yet decades later, the flooring of the world's largest workplaces remains relentlessly smooth. Earlier this year, however, the idea was revived when other researchers in the US announced findings from a similar experiment with people over 60. John Fisher and colleagues at the Oregon Research Institute in Eugene designed a mat intended to replicate the effect of walking on cobblestones.
In tests funded by the National Institute of Aging, they got some 50 adults to walk on the toots in their bare feet for less than an hour, three times a week. After 16 weeks, these people showed marked improvements in mobility, and even a significant reduction in blood pressure. People in a control group who walked on ordinary floors also improved but not as dramatically. The mats are now available for purchase and production is being scaled up. Even so, demand could exceed supply if this foot-stimulating activity really is a 'useful nonpharmacological approach for preventing or controlling hypertension of older adults, as the researchers believe. They are not alone in recognising the benefits of cobblestones. Reflexologists have long advocated walking on textured surfaces to stimulate so-called 'acupoints' on the soles of the feet. They believe that pressure applied to particular spots on the foot connects directly to particular organs of the body and somehow enhances their function. In China, spas, apartment blocks and even factories promote their cobblestone paths as healthful amenities. Fisher admits he got the concept from regular visits to the country. Here, city dwellers take daily walks along cobbled paths for five or ten minutes, perhaps several times a day, to improve their health. The idea is now taking off in Europe too.
People in Germany, Austria and Switzerland can now visit 'barefoot parks' and walk along 'paths of the senses - with mud, logs, stone and moss underfoot. And it is not difficult to construct your own path with simple everyday objects such as stones or bamboo poles. But if none of these solutions appeal, there is another option. A new shoe on the market claims to transform flat, hard, artificial surfaces into something like uneven ground. 'These shoes have an unbelievable effect,' says Benno Nigg, an exercise scientist at Calgary University in Canada.
Questions 1-5
Do the following statements agree with the information given in Reading Passage?
In boxes 1-5 on your answer sheet, write
TRUE if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this
1 Brantingham and Beekman were the first researchers to investigate the relationship between health problems and flat floors.
2 The subjects in Fisher's control group experienced a decline in their physical condition.
3 The manufacturers are increasing the number of cobblestone mats they are making.
4 Fisher based his ideas on what he saw during an overseas trip.
5 The Masai Barefoot Technology shoes are made to fit people of all ages.
Questions 6-8
Choose the correct letter, A, B, C or D.
Write the correct letter in boxes 6-8 on your answer sheet.
6. The writer suggests that Brantingham and Beekman's findings were
- A ignored by big companies.
- B doubted by other researchers.
- C applicable to a narrow range of people.
- D surprising to them.
7. What claim is made by the designers of the cobblestone mats"?
- A They need to be used continuously in order to have a lasting effect.
- B They would be as beneficial to younger people as to older people.
- C They could be an effective alternative to medical intervention.
- D Their effects may vary depending on individual users.
8. Which of the following points does the writer make in the final paragraph?
- A People should question new theories that scientists put forward.
- B High prices do not necessarily equate to a quality product.
- C People are setting up home in the country for health reasons.
- D The natural environment is fast disappearing.
Questions 9-14
Complete the summary below.
Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 9-14 on your answer sheet.
In their research, Brantingham and Beekman looked at the complex physical 9............... of the foot and noted that the surfaces of modem environments restrict its movement. They invented a mat which they tried out on factory workers. Whenever the workers walked on it, the different levels of 10............... in the mat would encourage greater muscle action. In turn, this lessened the effect of 11............... on the cardiovascular system.
Similar research was undertaken by John Fisher and colleagues in Oregon. As a result of their findings, they decided to market cobblestone mats to the elderly as a means of dealing with 12............... . Reflexologists claim that by manipulating specific parts of the feet, the performance of certain 13............... will also improve. Finally, Benno Nigg at Calgary University believes that specially shaped 14............... on shoes should give health benefits.
>> Xem thêm: Keep the Water Away: Giải đề IELTS Reading Actual Test Vol 5 test 4
2. Đáp án chi tiết đề thi Learning to Work IELTS Reading
1. Đáp án: TRUE
Thông tin: “Research into the idea that flat floors could be detrimental to our health was pioneered back in the late 1960s in Long Beach, California. Podiatrist Charles Brantingham and physiologist Bruce Beekman were concerned with the growing epidemic of high blood pressure, varicose veins and deep-vein thromboses…”
Giải thích: Từ “pioneered” nghĩa là đi tiên phong, cho thấy Brantingham và Beekman là những người đầu tiên nghiên cứu mối liên hệ giữa sàn phẳng và các vấn đề sức khỏe.
2. Đáp án: FALSE
Thông tin: “People in a control group who walked on ordinary floors also improved but not as dramatically.”
Giải thích: Câu này nói rõ là nhóm đối chứng (control group) cũng có tiến bộ, chỉ là ít hơn nhóm chính, chứ không bị giảm thể trạng.
3. Đáp án: TRUE
Thông tin: “The mats are now available for purchase and production is being scaled up.”
Giải thích: Cụm “production is being scaled up” nghĩa là sản lượng đang được mở rộng/tăng lên, đồng nghĩa với việc các nhà sản xuất đang tăng số lượng sản xuất thảm đá cuội.
4. Đáp án: TRUE
Thông tin: “Fisher admits he got the concept from regular visits to the country. Here, city dwellers take daily walks along cobbled paths…”
Giải thích: Câu này cho biết Fisher lấy ý tưởng từ những lần đến Trung Quốc, nơi người dân đi bộ trên đường lát đá cuội. Điều đó có nghĩa ông dựa ý tưởng trên những gì ông thấy ở nước ngoài.
5. Đáp án: NOT GIVEN
Thông tin: “A new shoe on the market claims to transform flat, hard, artificial surfaces into something like uneven ground. ‘These shoes have an unbelievable effect,’ says Benno Nigg…”
Giải thích: Đoạn này chỉ nói về công dụng của đôi giày (tạo cảm giác như đi trên mặt đất gồ ghề), không hề đề cập đến việc giày được thiết kế cho mọi lứa tuổi.
6. Đáp án: A
Thông tin: “Even if people were wobbling slightly, it activated a host of muscles in their legs... Yet decades later, the flooring of the world's largest workplaces remains relentlessly smooth.”
Giải thích: Cụm “Yet decades later…” cho thấy dù nghiên cứu của hai ông có kết quả tích cực, các nơi làm việc lớn trên thế giới vẫn không thay đổi, nghĩa là phát hiện của họ bị phớt lờ bởi các công ty và tổ chức.
7. Đáp án: C.
Thông tin: “... this foot-stimulating activity really is a 'useful nonpharmacological approach for preventing or controlling hypertension of older adults, as the researchers believe.”
Giải thích: Từ khóa “nonpharmacological approach” có nghĩa là một phương pháp không dùng thuốc, hay nói cách khác là một cách thay thế cho điều trị y học (medical intervention) để kiểm soát huyết áp.
8. Đáp án: D.
Thông tin: “People in Germany, Austria and Switzerland can now visit 'barefoot parks' and walk along 'paths of the senses'... But if none of these solutions appeal, there is another option. A new shoe on the market claims to transform flat, hard, artificial surfaces into something like uneven ground. ‘These shoes have an unbelievable effect,’ says Benno Nigg…”
Giải thích: Đoạn cuối nói về các lựa chọn giúp tái tạo cảm giác mặt đất tự nhiên – như đi chân trần, tạo lối đi gồ ghề, hoặc giày mô phỏng địa hình thật. Tác giả ngầm cho thấy rằng môi trường tự nhiên đang dần biến mất, nên con người phải tạo ra “giải pháp nhân tạo” để thay thế.
9. Đáp án: anatomy
Từ loại: danh từ
Thông tin: “They understood that the anatomy of the foot parallels that of the human hand — each having 26 bones, 33 joints and more than 100 muscles, tendons and ligaments…”
Giải thích: Từ anatomy nghĩa là “cấu trúc cơ thể” hoặc “giải phẫu”. Ở đây phù hợp với “complex physical structure of the foot.”
10. Đáp án: resistance
Từ loại: danh từ
Thông tin: “... variable terrain floor — spongy mats with varying degrees of resistance across the surface.”
Giải thích: Từ khóa “varying degrees of resistance” cho thấy chính độ kháng (resistance) trên thảm đã khiến cơ bắp hoạt động nhiều hơn.
11. Đáp án: stress
Từ loại: danh từ
Thông tin: “The muscle action prevented the pooling of blood in their feet and legs, reducing the stress on the heart and circulation.”
Giải thích: Cụm “reducing the stress on the heart and circulation” = làm giảm tác động của stress lên hệ tim mạch.
12. Đáp án: hypertension
Từ loại: danh từ
Thông tin: “...useful nonpharmacological approach for preventing or controlling hypertension of older adults.”
Giải thích: Họ bán thảm cho người cao tuổi để kiểm soát hypertension (cao huyết áp).
13. Đáp án: organs
Từ loại: danh từ
Thông tin: “Reflexologists... believe that pressure applied to particular spots on the foot connects directly to particular organs of the body and somehow enhances their function.”
Giải thích: Các chuyên gia bấm huyệt cho rằng việc tác động vào bàn chân giúp cải thiện hoạt động của organs trong cơ thể.
14. Đáp án: soles
Từ loại: danh từ
Thông tin: “A new shoe on the market claims to transform flat, hard, artificial surfaces into something like uneven ground.”
Giải thích: Đôi giày này có phần soles (đế giày) đặc biệt giúp mô phỏng mặt đất gồ ghề – yếu tố mang lại lợi ích sức khỏe.
>> Xem thêm:
- Giải đề New perspectives on food production IELTS Reading
- Giải đề Developmental tasks of normal adolescence IELTS Reading
3. Từ vựng quan trọng bài thi Learning to Work IELTS Reading
Dưới đây là list từ vựng trọng tâm giúp bạn vừa hiểu sâu bài đọc, vừa nâng cao vốn từ để đạt band cao trong phần thi Reading.
- terrain (n): địa hình
- podiatrist (n): bác sĩ chuyên khoa bàn chân
- physiologist (n): nhà sinh lý học
- chronic (adj): mãn tính, kéo dài lâu
- varicose veins (n): giãn tĩnh mạch
- deep-vein thrombosis (n): huyết khối tĩnh mạch sâu
- uniformity (n): sự đồng nhất
- anatomy (n): giải phẫu, cấu trúc cơ thể
- resistance (n): sức kháng, độ đàn hồi
- stress (n): căng thẳng, áp lực
- circulation (n): sự tuần hoàn máu
- hypertension (n): cao huyết áp
- reflexologist (n): chuyên gia bấm huyệt bàn chân
- acupoints (n): huyệt đạo
- organs (n): cơ quan trong cơ thể
- soles (n): đế giày
- uneven (adj): gồ ghề, không bằng phẳng
- mobility (n): khả năng di chuyển
- nonpharmacological (adj): không dùng thuốc
- barefoot (adj/adv): chân trần, đi chân không
- natural surfaces (n): bề mặt tự nhiên (đất, cỏ, đá, bùn)
- artificial surfaces (n): bề mặt nhân tạo (sàn phẳng, bê tông)
- muscles (n): cơ bắp
- ligaments (n): dây chằng
4. Chinh phục band điểm Reading cùng khóa IELTS online tại Langmaster
Để chinh phục band điểm IELTS mơ ước, người học không chỉ cần chăm chỉ mà còn phải có lộ trình luyện thi khoa học, phản hồi sát sao từ giảng viên và môi trường học tập thực tế. Trong số rất nhiều trung tâm hiện nay, Langmaster được đánh giá là trung tâm luyện thi IELTS online uy tín và tốt nhất, đặc biệt phù hợp cho người mới bắt đầu hoặc người mất gốc tiếng Anh.
Khóa học IELTS Online tại Langmaster được thiết kế bám sát đề thi thật, giúp học viên nâng cao toàn diện 4 kỹ năng Listening – Speaking – Reading – Writing. Những ưu điểm nổi bật của khóa học IELTS online tại Langmaster:
- Lộ trình học cá nhân hóa: Tại Langmaster, mỗi học viên đều được xây dựng lộ trình học riêng biệt dựa trên bài kiểm tra đầu vào và mục tiêu band điểm mong muốn. Chính sự cá nhân hóa này giúp người học đi đúng hướng, tránh lãng phí thời gian và đạt hiệu quả rõ rệt sau từng giai đoạn.
- Giáo viên 7.5+ IELTS, hướng dẫn tận tâm - phản hồi chi tiết: Đội ngũ giáoviên tại Langmaster đều đạt IELTS 7.5 trở lên, có chứng chỉ sư phạm và nhiều năm kinh nghiệm luyện thi. Mỗi buổi học, học viên được hướng dẫn cách làm bài chi tiết, nhận phản hồi trực tiếp và sửa lỗi cụ thể. Học viên còn được chữa bài trong vòng 24 giờ và coaching 1-1, giúp cải thiện đồng đều cả bốn kỹ năng.
- Lớp học quy mô nhỏ, tăng tương tác: Một ưu điểm nổi bật của Langmaster là lớp học quy mô nhỏ, chỉ từ 7–10 học viên. Nhờ đó, mỗi học viên đều được giảng viên theo sát, hỗ trợ trực tiếp và dễ dàng đặt câu hỏi trong quá trình học. Môi trường học tập năng động, gần gũi giúp người học cảm thấy thoải mái, tự tin thể hiện bản thân và cải thiện kỹ năng giao tiếp tự nhiên.
- Thi thử định kỳ, chuẩn đề thi thật: Langmaster tổ chức các buổi thi thử IELTS định kỳ dựa trên format chính thức của IDP và British Council. Điều này giúp học viên làm quen với áp lực phòng thi, rèn tâm lý vững vàng và đánh giá chính xác trình độ hiện tại. Sau mỗi kỳ thi, học viên nhận được báo cáo chi tiết về điểm mạnh – điểm yếu ở từng kỹ năng, kèm theo chiến lược học tập để cải thiện.
- Cam kết đầu ra, học lại miễn phí nếu chưa đạt: Langmaster là một trong số ít trung tâm tại Việt Nam cam kết đầu ra bằng văn bản. Nếu học viên không đạt band điểm cam kết, trung tâm sẽ cho học lại hoàn toàn miễn phí cho đến khi đạt kết quả mong muốn. Chính sách này thể hiện sự tự tin của Langmaster vào chất lượng giảng dạy, đồng thời mang lại sự yên tâm tuyệt đối cho học viên trong suốt quá trình học.
Trên đây là phần phân tích và đáp án chi tiết cho bài “Learning to Walk – IELTS Reading” cùng gợi ý khóa học IELTS Online Langmaster. Nếu bạn đang tìm kiếm khóa luyện thi IELTS online uy tín và chất lượng, hãy đăng ký học thử miễn phí tại Langmaster ngay hôm nay để bắt đầu hành trình chinh phục band điểm mơ ước!
Nội Dung Hot
KHÓA TIẾNG ANH GIAO TIẾP 1 KÈM 1
- Học và trao đổi trực tiếp 1 thầy 1 trò.
- Giao tiếp liên tục, sửa lỗi kịp thời, bù đắp lỗ hổng ngay lập tức.
- Lộ trình học được thiết kế riêng cho từng học viên.
- Dựa trên mục tiêu, đặc thù từng ngành việc của học viên.
- Học mọi lúc mọi nơi, thời gian linh hoạt.

KHÓA HỌC IELTS ONLINE
- Sĩ số lớp nhỏ (7-10 học viên), đảm bảo học viên được quan tâm đồng đều, sát sao.
- Giáo viên 7.5+ IELTS, chấm chữa bài trong vòng 24h.
- Lộ trình cá nhân hóa, coaching 1-1 cùng chuyên gia.
- Thi thử chuẩn thi thật, phân tích điểm mạnh - yếu rõ ràng.
- Cam kết đầu ra, học lại miễn phí.

KHÓA TIẾNG ANH TRẺ EM
- Giáo trình Cambridge kết hợp với Sách giáo khoa của Bộ GD&ĐT hiện hành
- 100% giáo viên đạt chứng chỉ quốc tế IELTS 7.0+/TOEIC 900+
- X3 hiệu quả với các Phương pháp giảng dạy hiện đại
- Lộ trình học cá nhân hóa, con được quan tâm sát sao và phát triển toàn diện 4 kỹ năng


